fbpx

8. marec – dan žena ali dan superžena?

Deli zapis

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Draga glamurozna ženska, 

Mesec marec je bil v znamenju praznovanja dneva žena. Na ta dan pred več kot stotimi leti so se naše prednice potegovale za to, da so lahko tudi one imele svoj posel in svoj zaslužek. Vse, kar je nam ženskam, tako meni kot tebi, v poslovnem smislu na voljo danes, je rezultat vere pogumnih posameznic v to, da ženske zmorejo. Zmorejo imeti uspešen posel, živeti z ljubečim partnerjem, imeti družino družino, ustvariti topel dom, imeti čas zase in za svojo osebno rast, čas za svoje prijateljice,…

Ali ti res vse to zmoreš? Ali zmoreš odigrati svojo poslovno vlogo v 8-urnem delavniku in nato še vse ostale vloge v preostalih 8-ih urah tega istega dne? Ali tudi ti čutiš, da je to nadnaravna super-zmožnost?

Ali smo ženske pred stotimi leti resnično želele postati super-ženske? In se potegovale za to, da odlično odigramo nešteto vlog znotraj enega dneva? Saj veš, da ne. Potegovale za izbiro. Izbiro, da lahko vsaka ženska, ti in jaz, izbereva, kaj si želiva.

Da imava odprte vse možnosti, ki nam jih življenje nudi. Lahko delamo, služimo denar, ustvarjamo obilje, uresničujemo naše skrite želje, vzgajamo otroke, kreiramo lepoto, pojemo in plešemo, živimo nomadsko življenje,… lahko eno ali drugo, samo nekaj od tega ali vse. Potegovale so se za izbiro, da si vzamemo to, kar nam življenje nudi in da nam zato ni potrebno imeti dovoljenja.

Pa vendar se je nekje tekom prejšnjega stoletja ta dosegljiva svoboda: lahko imam vse preobrnila v moram imeti vse. In da morava midve, tako kot vse ostale ženske, odigrati prav vse naštete vloge, če želim pravilno pasti (‘fit-in’) v sodobno družbo. In ravno v tistem trenutku spremembe iz lahko v moram se je svoboda spreobrnila v ujetost. Ujetost drvečega vlaka, s katerega težko sestopimo, saj smo tako vpete v spreminjajoče se vloge, kronično utrujenost in kritičnega pomanjkanja časa, da nas je groza se ustaviti. In spregledati, kako zelo smo se oddaljile od tega, kar smo pojmovale kot naše idealno življenja. In draga (ime), še najbolj si se oddaljila od same sebe. 

Želim ti zaupati, da imaš v sebi moč, da sestopiš s tega vlaka in skočiš iz meglice v zavedanje. In po začetni zmedenosti ugotoviš, da je življenje čudovito, če ga živiš pristno in prisotno. 

Pristnost prvinske divje ženske opisuje avtorica Clarissa Pinkola Estés v knjigi Ženske, ki tečejo z volkovi. Tam so skozi različne bajke in mite navedene zgodbe pristnih žensk. V marsikateri od njih se boš našla. Če je to zate prevelik zalogaj sedaj, ko si še na drvečem vlaku, pa si podari 5 minut dragocenega časa samo zase in preberi ta članek, v katerem je v prvi osebi skozi izkušnjo bralke predstavljen lep pogled na sporočila knjige.

Najmočnejši je tisti del, ki govori o ljubezni do sebe in drugačnosti od povprečja. O občutku neizmerne svobode, ki nastopi, ko se prenehaš obsojati in spustiš vso krivdo. 

Hvala, ker si pristna, ker si divja, ker si to, kar si. Hvala, ker si glamurozna ženska. 

Alenka

PS: če čutiš klic glamurozne ženske, ki ti pomaga sestopiti z drvečega vlaka, se oglasi na moji spletni strani… prijavi na moje e-novičke in dogovori se z mano za spoznavni 30-minutni pogovor ob skodelici kave, čaja…

Več zapisov

30 minutni brezplačen spoznavni pogovor

Draga, srčno si vabljena v mojo skupnost. Podarjam ti 30 minutni brezplačen spoznavni pogovor. Še pred tem pa nekaj moje osebne note o Glamorous You